19 Şubat 2015 Perşembe

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı İkinci Toplantı Raporu


14.12.2014
Gündemler ve Kararlar
Toplantının düzenlenme amacı ve önceki toplantıda konuşulan öneriler aktarılarak başlandı ve şu düşünceler dile getirildi:
-İstanbul'daki birçok merkezin aranmasına rağmen katılımın düşük kalmasının sebepleri insanların somut öneriler beklemesi, alana aidiyetin alanın koşulları dolayısıyla az olması,  alanda çalışmanın geçici bir iş olarak düşünülmesi olabilir. 
-Alandaki bazı problemler şöyle: psikologların önemsenmiyor olması, maaş düşüklüğü, herhangi bir çabanın sonuçsuz kalması, (örneğin fizyoterapistler gibi) örgütlü olunmaması, kişinin tipine göre işe seçilmesi, çalışan sirkülasyonu, sınıf öğretmenlerinin de sertifikayla özel eğitim öğretmeni olarak çalışması, eğitimle ilgili denetimlerin danışıklı dövüş şeklinde gerçekleşmesi, alternatif eleman arayışının sürekli olması ve bazen bunun özellikle göstererek yapılması. 
-Alanda çalışanların, mezun sayısının fazla olması ve örgütsüzlük dolayısıyla kendine güveni az.
-Hizmet verilen çocuk ve ailelerle kurulan duygusal bağlar, güven ilişkileri ve empatik yaklaşımlar psikologların sorunlara dair bir şey yapmaya dair tereddütünü arttırıyor. 
-Çalışanlar da usulsüzlüklerin bir parçası olmaya itiliyor ve bu da onların bir adım atmalarını engelleyebiliyor. 
-Özel eğitim kurumu sahipleri örgütlü, düzenli olarak iletişim ve toplantı halindeler. Çalışanların maaşları ve onları rahatsız eden politikalar hakkında ortak politikalar oluşturuyorlar. 
-MEB denetimleri dışında ÇSGB denetimleri yapılıyor mu, yapılsa daha hakkaniyetli ve etkili bir şekilde yapılabilir mi ve çalışan yararına yönelik bunlar harekete geçirilebilir mi?
-Kurumlar ceza almaktan korkuyorlar ve bu konuda sürekli bir endişe taşıyorlar. 
-Çalışan psikologlara yönelik bir mail grubu ya da facebook grubu oluşturmak iyi olur mu yoksa birçok gruba bir tane daha mı eklemiş olur, işlevsiz bir girişim mi olur? Bir web sitesi oluşturmak, bu sitede çalışanlara yönelik temel bilgiler, öneriler, talepler, alana dair raporlar, hukuki destek, vb. kategorilere yer verilebilir mi? Bu web sitesinde yer alacak taleplerin, toplantılarda konuşuldukça artacağı veya değişeceği tasarlanabilir. 
-Alandaki süreksizliği telafi etmek için acaba yeri ve zamanı belli, düzenli aylık toplantılar mı yapılmalı? Bu toplantılar, insanlara bir adres göstermek için anlamlı olabilir, katılanların sürekliliği belirleyici bir etken olarak düşünülmez. 
-Bir sonraki toplantıyı belirli bir konu etrafında yapmak iyi olur. Doğrudan bir maaş kampanyasını konuşmak için yapılabilir. Ya da web sitesinin nasıl yapılacağını konuşmak için yapılabilir. 
-Toplantılara 4. sınıf psikoloji öğrencilerinin katılımı önemli ve bunun örgütlenmesi, okullara afişler asılması ve afişlerde duyurular yapılmasıına özel oalrak odaklanmalıyız. 
Kararlar
Toplantıdan bir web sitesi kurulması kararı çıktı. Bunun maddi yönünün ve içeriğinin ne olabileceğine dair çeşitli öneriler konuşuldu. Maddi yönünün, site tanıdık birine yaptırılsa hafif olacağı, her halükarda masrafların karşılanması için bir çağrı yapılabileceği gibi sfikirler konuşuldu. Sitede bilgilendirme, toplantı duyuruları, kampanyalar, anketler, raporlar, şikayetler, destek kısmı gibi kategoriler olabileceği konuşuldu. Bunlar bir sonraki toplantıda netleştirilecek. 

Bir sonraki toplantı 11 Ocak 2015'te yapılacak ve özel olarak web sitesi ve ilk kampanyanın belirlenmesi konuları üzerine olacak. Çağrı da bunlar belirtilerek yapılacak. Baran, öneri hazırlayıp katılımcılara sunacak. 4. sınıf öğrencilerine yönelik duyuru çalışması yapılacak. İmza olarak Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı kullanılacak. Gerekirse adın sonradan değiştirilebileceği konuşuldu. Önceden psikolojik danışmanların katılımı da öngörülmüş olsa da bunu sağlayamadık ve aradığımız kurumlarda psikolojik danışmaların çalıştığına tanık olmadık. 

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı