28 Mayıs 2015 Perşembe

Rehabilitasyon Psikologlar Dayanışma Ağı Onuncu Toplantı Raporu

Gündemler ve Kararlar

1. Anketin Düzenlenmesi
2. Anketin Uygulanması
3. Dayanışma Ağı için Site
4. Bir Sonraki Toplantı Tarihi 


1. Anketin Düzenlenmesi

Giriş Metni: Anketin giriş bölümü için hazırlanan metni Salih son haline getirecek. Giriş metninin sonuna yönerge paragrafı eklenecek.

Soru Kategorileri: Sorular Demografik Özellikler, Çalışma Koşulları, Kurumdaki İşleyiş, Hak İhlalleri, Düşünce ve Öneriler olmak üzere 5 kategori altına yerleştirilecek ve soru numaraları anketin başından sonuna kesintisiz artarak devam edecek. Melek bu düzenlemeyi yapma sorumluluğu aldı. 

Anketin Değişen Maddeleri: 
1. sorudaki “İnterseksüel” ifadesi “İnterseks” olarak değişecek.
10 ve 11. Sorular yanıtlar yanlarına sendika ve dernek isimleri yazılacak. 
15. soruda seansın yanına parantez içinde ders yazılacak.
15. sorunun cevap seçenekleri, 0-10, 11-20, 21-30, 31-40, 40-üzeri olarak değişecek.
17. sorunun cevap seçenekleri de aynı şekilde değişecek.
20. sorudan sonda, psikolojik danışman sayısı da sorulacak.
21. soruda “rehber öğretmen”den sonra parantez içine “sertifika almış sosyoloji, felsefe, vb. gibi bölüm mezunları” yazılacak. 
36. soruya “yıllık izinin dışında” ifadesi eklenecek.
39. soru cevaplanırken destekleme şekilleri sorunun yanına yazılacak.
68. sorunun cevap seçenekleri, yanlarına tercih edilen süreler yazılacak şekilde yeniden düzenlenecek ve soru bunu soracak şekilde uyarlanacak.
76. sorudan sonra ek bir soru olarak, psikologların girdiği modüller hakkındaki düşünceler sorulacak. 
Bu sorudan sonra, psikologların modül sistemiyle çalışması hakkında ne düşünüldüğü sorulacak. 
Düşünceler ve Öneriler kısmındaki 6. Sorunun ilk cevap seçeneği “bireysel görüşme” ve “bireysel ders” olmak üzere iki seçenek halinde ifade edilecek. 
Bu sorudan sonra “iş tanımınızda bulunmaması gerektiğini düşündüğünüz” şeyler sorusu eklenecek. 


2. Anketin Uygulanması

Anketin en az 3 ay rehabilitasyon merkezinde çalışanlara yapılması planlanıyordu. Tartışmalar sonunda, ulaşılabilecek kişi sayısı ve erişilmesi güç bilgi gerektiren soruların azlığı çalışmaya nedeniyle bu kriterin konmamasına karar verildi. 

 Çalışmanın haziran ortasında başlatılması planlanıyor. Anket hem yüz yüze hem de internet üzerinden yapılacak. Anketin ne kadar süreceğine dair konuşulduysa da bir karar verilmedi. 


Anketin Türkiye Çapında Uygulanması: Anketin yüz yüze uygulanmasının da anlamlı olacağından yola çıkarak çeşitli illerdeki arkadaşlarımızın anketi uygulamaya gönüllü olup olmayacağını sormak isteriz. Bu çağrının içine, raporların okunma kolaylığının büyük ihtimalle düşük olmasından dolayı, bazı sorular da eklenecek. 


3. Dayanışma Ağı için Site

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı blogunun bir web sitesine dönüştürme fikri dile getirildi. Web sitesinin daha derli toplu ve kategorilendirmeye açık olması olumlu tarafları olarak konuşuldu. Diğer yandan bir siteye geçmenin, kurumsallık iddiası anlamına gelebileceği ve bunun için erken bir noktada olabileceğimiz fikri de dile getirildi. 

 Tartışmaların neticesinde bundan sonraki toplantılarda olası bir web sitesinin içeriği üzerine ayrıntılı konuşmanın anlamlı olacağı; içeriğinin oluşma sürecinin faydalı olacağı düşünüldü. 


4. Bir Sonraki Toplantı Tarihi 
Bir sonraki toplantımız 1 Haziran Pazartesi akşamı yapılacaktır.