16 Haziran 2015 Salı

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı Olağan Toplantı Raporu


1 Haziran 2015 

Gündemler ve Kararlar
  1. Anket Maddelerin Gözden Geçirilerek Uygulanabilir Hale Getirilmesi
  2. Anket Eylem Planı
  3. Makale Yazma Planı

1. Anket Maddelerinin Gözden Geçirilerek Uygulanabilir Hale Getirilmesi
Bir önceki toplantıda anket sorularına ekleme-çıkarma yapma, bazı soruları yeniden düzenleme, anketin ortak bir dile çevrilmesi, biçimsel olarak düzenlenmesi, anketin giriş metnini yazma gibi kararlar almıştık. 
Anketin Adı
“Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı Anketi” yerine başka bir adın bulunması konusunda görüşler dile getirildi. Anketin içeriğini anlatan bir ad bulmaya çalışıldı, fakat ortak bir karara varılamadı. Anketin adı konusunda çalışılmaya devam edilecek.
Anketin Giriş Metni
Metni uzun bulduğumuz için kısaltmaya dönük girişimlerimiz oldu ve kimi kısımlarını çıkarmaya karar verdik. Son halini düzenleme konusunda karar verildi.
Ayrıca giriş metninin yüz yüze uygulamada kullanmamaya, sadece internet ortamında ihtiyaç duyulduğuna karar verdik.
Anketin Uygulama Süresi
Anketin ortalama ne kadar sürdüğünün de belirtilmesi gerektiğine ve örnek bir uygulama yapmanın süreyi belirlemede işe yarayacağına (çalışma dışındaki bir kişiye uygulamak) düşündük. 
Anket Sorularını Değerlendirme
90 sorudan oluşan anketin tüm maddeleri tek tek gözden geçirildi ve bazı anket maddeleri tekrar düzenlendi.

2. Anket Eylem Planı

Anketin toplantıda alınan kararlar doğrultusunda düzenlenmiş yeni halinin kategorileştirilmiş hale getirilmesi konusunda Melek sorumluluk aldı. Kategorilere ayrıldıktan sonra ortalama uygulama süresi belirlenecek. İnternet ortamında uygulanabilirliği sağlanacak. Haziran ortasında da hem yüz yüze hem de internet ortamında uygulamaya başlama hedefi belirlendi. 
Anket İstanbul dışında, hem İzmir’deki hem de Ankara’daki arkadaşlarımızın destekleriyle şimdilik üç ilde yüz yüze uygulanabilir gözükmekte. Mersin ve Diyarbakır’daki arkadaşlarımızın da desteklemeleriyle daha çok ilde anketi uygulama fırsatı bulabileceğimiz konuşuldu. Bunun dışında diğer illerde yüz yüze anket uygulaması yapma konusu üzerinde nasıl bir yol izleneceği netleştirilemedi.

3. Makale Yazma Planı 

Zaman yetersizliğinden bir sonraki toplantıya ertelendi. 

4. Gündem İçi/Dışı

Başlangıçta gündem maddesi olarak belirtmediğimiz için gündem dışı gibi duran, ancak içerik bakımından gündem içi görülebilecek birkaç konu hakkında konuşuldu. 

Diploma Kiralama

Anketin maddeleri üzerine konuşulurken diploma kiralama meselesi üzerine çeşitli fikirler dile getirildi. Diploma kiralamanın etik dışı bir davranış mı, yoksa koşulların dayatması üzerine başvurulan bir yöntem mi? Soruları çerçevesinde tartışıldı. Genel kanı etik dışı olduğu, ancak bu etik dışı uygulamanın sorumluluğunun psikoloğa mı yoksa kurum sahiplerine mi ait olduğu da ayrı bir tartışma olarak yürütüldü ve ortak bir kanı oluşmadı. 

Engelli Psikolog İstihdamı

Rehabilitasyon Merkezleri’nin engelli psikolog çalıştırıp çalıştırmadığı üzerine konuşuldu. Bu konuda bilgi sahibi olmadığımız, özel kurumlarda çalıştırma zorunluluğu olduğu belirtildi ve ankette sorulabileceği düşünüldü.

Süpervizyon/Psikolojik Destek Alma

Bu alanda çalışan psikologların yaşamış oldukları zorlanmalar karşısında gerek süpervizyon gerekse psikolojik destek almalarının gerekli olduğu düşüncesi, ama genel olarak böyle bir desteğe başvurulmadığı belirtildi. Bu durumun da anket sorusu olarak eklenebileceği düşünüldü.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder