10 Mayıs 2015 Pazar

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı Üçüncü Toplantı Raporu


18.01.2015
Gündemler ve Kararlar
-Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan psikologların yaşadığı bazı sorunlar üzerine konuşmaya devam ettik: bilmediğin bir işi yapmak, aile görüşmelerinin yasalarda tam anlamıyla tanımlı olmaması, devletin ayırdığı bütçe, maaşı zamanında alamama sorunu eskiki kadar olmuyor, sözleşmede maaş alma zamanı yazmıyor, asgari geçim indirimlerinin verilmediği yerler var, maaşın içinde verildiği yerler var. 
-Sosyal haklarımızı yeterince bilmediğimiz üzerine konuştuk. Çalışanın üzerine seans yazılmadığı zamanlarda işyerinde bulunma zorunluluğu olup olmadığını konuştuk. Bu konularda bilgilenmeye ihtiyacımız olduğu ortaya çıktı.
-Pazar günü kurumların çalışıyor gözükmesi durumu üzerine konuşuldu. 
-Dama okuma sisteminin faydalı olup olmayacağı üzerinde konuşuldu. Bunun yaşanan sorunları gidermek konusunda iyi bir yöntem olmadığı fikri dile getirildi. 
-Üzerinde durulan noktalardan biri, pazar günü orada gözükme, imza atılan sözleşmedekinden daha yüksek maaş alıyor olma, farklı ders saatlerine imza atma gibi “suç ortaklıkları”nın çalışanların harekete geçmesini engelleme olasılığıydı. Hak savuculuğu yapıldığında bunlardan dolayı çalışanın başına bir şey gelip gelemeyeceğinin gerçekçi bilgilerle doldurulması gereken bir alan olduğu konuşuldu. Hangi durumların ne gibi riskler içerdi üzerine düşünülebilir. 
-Konuşulan bazı öneriler şunlardı: Resmi kurumlarla görüşmeler yapılması, denetleme ya da yasa/yönetmelik çıkarılması yoluyla çalışma düzeninin iyileştirilmesi, yapılan işin tamamını ücretlendirilmesi; maaşlarla ilgili bir kampanya yapılması; web sitesi kurulması; resmi işleyişle fiili işleyişi birbirine uydurmak üzere girişimlerde bulunulması; aile görüşmelerinin ücretlendirilmesinin sağlanması; modül sistemine bağlı çalışmama talebi; örnek sözleşme oluşturma. Melek, grupla, şu anki modeli önermiş olan bir çalışmayı paylaşacak. 
-Buna ek olarak rehabilitasyon çalışanlarına nasıl ulaşılabileceği üzerine de öneriler dile getirildi: bireysel maillerini buluma, rapor ve blog duyurusunu yollama, facebook grupları ve twitterı kullanma, vb. 
Sonuç olarak
a. Aşağıda yer alan maddelerin anket şeklinde ve bir de tanıtıcı metnin bulunduğu bir blog hazırlanacak. Bu maddelerin oylanması yoluyla ilk olarak hangi gündemin gündeme alınması gerektiği belirlenecek ve bu gündem üzerine neler yapılabileceği konuşulacak. 
1. Resmi işleyiş – fiili işleyiş uyumu
2. Ücret
3. Sigortanın asgari ücretten yatması
4. Aile görüşmelerinin yönetmeliğe konulması ve ücretlendirilmesi
5. Psikologların gireceği modüllerin yeniden düzenlenmesi
6. Görev tanımının yapılması ve mesleki sınırlara uyulması
7. Sözleşme yapılma sisteminin değiştirilmesi

b. Bir sonraki toplantı 14 Şubat Cumartesi günü saat 19.00’da yapılacaktır.

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder