10 Mayıs 2015 Pazar

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı Dördüncü Toplantı Raporu


23.02.2015
Gündemler ve Kararlar
  1. Anket Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Bir önceki toplantıda aldığımız karar doğrultusunda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışmış veya halen çalışan psikologların katılacağı bir anket hazırlayıp internet ortamında yaymıştık. Anketten çıkan sonuçlar doğrultusunda en çok işaretlenen problemleri referans alarak sonraki çalışmalarımızı planlamayı düşünmüştük.
7 maddeden oluşan ve katılımcıların en çok üç tane seçeneği işaretleyeceği anketin sonuçları şu şekilde sonuçlanmıştır (Katılımcı sayısı 89) :
  1. Ücret : 69 kişi
  2. Görev Tanımı : 53
  3. Aile Görüşmelerinin Ücretlendirilmesi : 45
  4. Sigortanın Maaş Üzerinden Yapılması : 35
  5. Resmi İşleyiş-Fiili İşleyiş Uyumu : 30
  6. Modül Uygulaması : 29
  7. Sözleşme : 4
Anket sonuçlarına baktığımızda ücretlerin düşük olmasının, rehabilitasyon merkezlerinde çalışan psikologların görev tanımlarının netleştirilmemesinin ve aile görüşmelerinde “gerektiğinde” ibaresinin bulunmasının ve en fazla seçilen problemler olduğu görülmektedir.
Öncelikle ücretlerin düşük olmasına dair bir kampanya düzenleme fikri var iken yapılan çalışmaya yeterli sayıda psikoloğun katılmamasından dolayı, bu fikri ertelemeyi düşündük.
Özel Eğitim Yönetmeliğinde yer alan psikologların görevlerinin net olmamasının, kurum sahiplerinin işini kolaylaştırdığı, psikologların uğramış oldukları hak ihlalleri konusunda güçlü bir şekilde karşı çıkışlarda bulunmasına engel teşkil ettiği konuşulmuştur. Psikologların ders öğretmeni mi seans alan psikolog mu olduğu gibi belirsizliklerin yaşandığı ifade edildi. Ayrıca “gerektiğinde” aile görüşmeleri yapar ibaresinin hem aile görüşmelerinin ayrı bir seans saati olarak belirlenmesi hem de yapılan görüşmenin ücretlendirilmesi konusunda engel teşkil ettiği, bu nedenle yönetmelikte bu çalışmanın ayrı bir şekilde çalışma saatleri içinde belirtilmesinin gerekliliğinden bahsedildi. Son olarak ankete katılımın arttırılması için yeniden bir çağrı yapılmasının iyi olacağı düşünüldü.
Anket değerlendirilmesinin ardından Felsefe ve Sosyoloji gibi bölümlerden mezun olanlara yönelik açılan sertifika programı üzerine konuşuldu. Bu bölümlerden mezun olanların özel eğitim merkezlerinde çalışmasını sağlamak üzere, bakanlık tarafından sertifika programının açıldığı ve merkezlerde çalıştırılmak üzere hazırlık yapıldığı konuşuldu. Yönetmelikte yer alan “kurumlar rehber öğretmen veya psikolog çalıştırmak zorundadır”  maddesine istinaden, bu sertifika programını tamamlayanların kurumlarda rehber öğretmen olarak çalışmasının önünün açıldığı belirtildi. 
Felsefe ve sosyoloji bölümü mezunlarının  psikoloji lisans eğitimi almadan sertifika programı ile özel eğitim merkezlerinde çalışmasının hiçbir şekilde olmaması gerektiği, buna karşılık ise ilgili bölümlerden mezun olanların iş bulma sıkıntısı çektiklerinden ve çalışma alanlarının genişletilmesinin zorunluluk olabileceğinden, belki de iyi bir sertifika programı ile donanımı sağlanarak çalışabileceğinden ve mesleklerin bir birine karşıt bir pozisyonda yer almasına sebep olabilecek düşünceler yerine toplamda çalışanların sorunları olarak bakılmasının daha uygun olabileceği dile getirildi. Bunun yanı sıra sertifika programını tamamlayanların merkezde ne olarak çalışacağı konusunda da belirsizlik olduğu konuşuldu. Rehber öğretmen olarak çalışacaksa psikoloğun yerine nasıl çalışıyor olabilir? Çünkü yönetmelikte “rehber öğretmen veya psikolog almak zorunludur” dendiği için sanki eş değer işler yapıyorlarmış gibi görünüyor. “veya” ibaresinin yerine “ve” denildiğinde en azından psikologların çalışmasını engelleyici durumun önüne geçilebileceği konuşuldu. Konuya dair farklı fikirlerin ortaya çıktığı görüldü ve daha fazla bilgi edinip hem gelecek toplantılarda hem de mail grubunda tartışılmasına karar verildi.
  1. Çalışmanın Sonraki Kısmının Planlanması
Çalışmanın bundan sonraki kısmı için gerek anketten çıkan sonuçlar gerekse şimdiye kadar yapılan toplantılarda oluşan fikirler doğrultusunda iki temel çalışmayı başlatmayı düşündük :
  1. Yönetmelikte yer alan maddeler incelenerek şimdiye kadar görmüş olduğumuz
eksiklikleri gidermek ve mesleki açıdan iyileştirilmesi gereken kısımları belirlemek ve bu çalışmaların sonunda bir “taslak yönetmelik” hazırlayarak Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’ne sunmayı planladık. Bu çalışmada diğer meslek çalışanları ve dernekler de  işbirliği yapmanın iyi olacağını düşündük.

  1. Kurumlarda çalışan psikologların yaşadıkları sıkıntıları ve bunları gidermeye dair
çözüm önerilerini belirlemeye yönelik daha kapsamlı bir anket çalışması yapmayı planladık. Yüz yüze yapmayı düşündüğümüz bu çalışmanın sonunda da  bir makale hazırlamayı düşündük.   

Bir sonraki toplantı 23 Şubat 2015 P.tesi günü saat 19:00’da yapılacaktır.


Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder