10 Mayıs 2015 Pazar

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı Beşinci Toplantı Raporu


23.02.2015
Gündemler ve Kararlar
  1. Bugüne Kadar Yapılan Toplantılar Hakkında Kısa Bir Bilgilendirme
Toplantıya zaman zaman katılamamış ve yeni katılmış olanlar için bugüne kadar yapılan toplantılarda alınan ve uygulanan kararlar hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmıştır.
  1. Daha Kapsamlı Bir Anket Çalışması Yapmak Üzere Anket Taslağın Belirlenmesi
Çalışmanın bundan sonraki kısmı için gerek anketten çıkan sonuçlar gerekse şimdiye kadar yapılan toplantılarda oluşan fikirler doğrultusunda iki temel çalışmayı başlatmayı düşünmüştük :
  1. Yönetmelikte yer alan maddeler incelenerek şimdiye kadar görmüş olduğumuz eksiklikleri gidermek, hak ihlallerini ve mesleki açıdan iyileştirilmesi gereken kısımları belirlemek üzere ve bu çalışmaların sonunda bir “Taslak Yönetmelik” hazırlayarak Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’ne sunmayı planlamıştık. Bu çalışmada diğer meslek çalışanları ve derneklerle de  işbirliği yapmanın iyi olacağını düşünmüştük. Bu çalışma daha kapsamlı bir şekilde oluşturacağımız ve uygulayacağımız anket ile toplayacağımız bilgiler ve veriler ışığında yazacağımız makaleden sonraki aşamadır.

  1. Bir önceki toplantımızda rehabilitasyon merkezlerinde çalışan psikologların yaşadıkları sıkıntıları ve bunları gidermeye dair çözüm önerilerini belirlemeye yönelik daha kapsamlı bir anket çalışması yapmayı planlamıştık. Tüm Türkiye’de yüz yüze ve internet üzerinden meslektaşlarla, çalışan diğer meslek elemanlarıyla ve ailelerle(psikologlara dair görüş almak) yapmayı düşündüğümüz bu çalışmanın sonunda da  bir makale hazırlamayı düşünmüştük. Bu çalışmada sormayı düşündüğümüz soruların ana temaları aşağıdadır.

Anket Taslağı
Anket taslağının ana başlıklarının bir kısmı daha önce yapmış olduğumuz 7 maddelik anket üzerinden ve rehabilitasyon merkezleri yönetmeliğinin psikologlarla ilgili “Madde 16”nın bir kısmı incelenerek belirlenmiştir. Çalışma bir sonraki toplantıya kadar mail grubu üzerinden araştırmaya, katılıma, önerilere ve itirazlara açık olarak devam ettirilecektir.
1. Ücret
2. Aile görüşmelerinin yönetmeliğe konulması ve ücretlendirilmesi.
3. Resmi işleyiş ile fiili işleyişinin birbirine uyumlu hale getirilmesi.
4. Sigortanın asgari ücret üzerinden yatması.
5. Psikologların gireceği modüllerin yeniden düzenlenmesi.
6. Görev tanımının yapılması ve mesleki sınırlara uyulması.
7. Sözleşme yapılma sisteminin değiştirilmesi.
8. Damar okuma sistemi.
9. Felsefe, sosyoloji mezunları için açılan ve açılacak olan  rehber öğretmenlik sertifika kursu.
10. “Rehber öğretmen veya psikolog” ibaresinin yerine “rehber öğretmen ve psikolog” ibaresinin konulması.
11. “Gerektiğinde kurum psikoloğu kardeşlere yönelik çalışma yapar” ibaresinin değiştirilerek gerekli olduğunun belirtilmesi ve netleştirilmesi.
12. Psikoloğun takip ettiği her çocuk için RAM Raporuna göre 12 aylık BEP Raporunu yalnızca ilgili modüller dahilinde hazırlaması, diğer modüllerle ilgili raporu ilgili meslek elemanlarının hazırlaması.
13. “Gerektiğinde ölçme ve değerlendirme araçlarının uygulanması” ibaresinin değiştirilerek gerekli olduğunun belirtilmesi ve netleştirilmesi.
14. “Kurum psikoloğunun çalışan tüm personele rehberlik etmesi” ibaresinin netleştirilmesi ve uygulama koşulları.
15. “Kurum psikoloğunun kurumdaki tüm çocuklara ve ailelere rehberlik etmesi” ibaresinin netleştirilmesi ve uygulama koşulları.
16. “Kurum psikoloğunun hizmet içi eğitimler düzenlemesi ve uygulaması” ibaresinin netleştirilmesi ve uygulama koşulları.
17. “Kurum psikoloğunun aile seminerleri vermesi” ibaresinin netleştirilmesi ve uygulama koşulları.
18. Kurum psikologlarının maruz kaldıkları “mobbing”ler.
19. Çalışan diğer meslek elemanlarından psikologlarla ilgili beklentileri doğrultusunda görüş alınması.
20. Kuruma devam eden çocukların ailelerinden psikologlarla ilgili beklentileri doğrultusunda görüş alınması.


Bir sonraki toplantı 14 Mart 2015 Cumartesi günü saat 19:00’da Leylek Cafe’de yapılacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder